středa 26. října 2016

Dýňové lívance

Protože je podzim, protože Vám to teď roste na zahrádkách, protože je toho kupa v obchodech a na trzích a protože teď prakticky nic jiného nejím... dneska to bude recept na žrádýlko... nebesky nadýchané, vynikající a lahodné dýňové lívance.

DÝŇOVÉ LÍVANCOVÉ OBLÁČKY

  • 250g dýňového pyré (normálně 250g dýně hokaido nakrájím, uvařím, sleju vodu, rozmixuju, nechám vychladnout)
  • 200g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice (může být třtinový)
  • špetka soli
  • 200ml mléka
  • 3 vejce
  • 60g másla (rozpustit)
Jo tak na začátku zabordelím 3 misky... ale tak snad kámoška myčka pomůže, ne?!?
V první misce metličkou smíchám mouku, prášek do pečiva a sůl.
V další nádobě společně prošlehám mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré.
Do třetice ušlehám z bílků sníh a pak do něho zamíchám 2 lžíce cukru.

Mléčnou směs naliju k moučné směsi, promíchám, přidám sníh a znova zamíchám.
V misce mi tak vzniká načechraný dýňový obláček, který doporučuju neochutnávat... protože je to tak boží, že já to lžičkou dost užírám a jestli se honem rychle nerozžhaví ta pánev, tak to celé asi sežerůůů!!! mňááámm! :-)

Když rozžhavím teflonovou pánev (ne úplně na prudko), tak smažím lívance jen tak na sucho (bez jakéhokoliv oleje nebo tuku). Není pak potřeba chystat tunu papírových ubrousků, aby se lívance uvedly do poživatelného stavu. Prostě si je jen ozdobím marmeládou, medem, ovocem, tvarohem, sirupem... čím chci... a pak už jen čekám, až se mi lahodně rozplynou na jazýčku :-)

PS: Pokud je nestačíte sníst (což pochybuju, ale kdyby přece :), tak dejte lívance zamrazit. Až na ně zas dostanete chuť, dají se na rychlovku ohřát v topinkovači. (Tady bych děsně chtěla vložit obrázek s palcem nahoru, ale nevííím jak :-)


2 komentáře:

  1. Díky za tip, vyzkouším :-) Dýní máme tolik, že nevíme, co s nimi.....

    OdpovědětVymazat