středa 26. října 2016

Dýňové lívance

Protože je podzim, protože Vám to teď roste na zahrádkách, protože je toho kupa v obchodech a na trzích a protože teď prakticky nic jiného nejím... dneska to bude recept na žrádýlko... nebesky nadýchané, vynikající a lahodné dýňové lívance.

DÝŇOVÉ LÍVANCOVÉ OBLÁČKY

  • 250g dýňového pyré (normálně 250g dýně hokaido nakrájím, uvařím, sleju vodu, rozmixuju, nechám vychladnout)
  • 200g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice (může být třtinový)
  • špetka soli
  • 200ml mléka
  • 3 vejce
  • 60g másla (rozpustit)
Jo tak na začátku zabordelím 3 misky... ale tak snad kámoška myčka pomůže, ne?!?
V první misce metličkou smíchám mouku, prášek do pečiva a sůl.
V další nádobě společně prošlehám mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré.
Do třetice ušlehám z bílků sníh a pak do něho zamíchám 2 lžíce cukru.

Mléčnou směs naliju k moučné směsi, promíchám, přidám sníh a znova zamíchám.
V misce mi tak vzniká načechraný dýňový obláček, který doporučuju neochutnávat... protože je to tak boží, že já to lžičkou dost užírám a jestli se honem rychle nerozžhaví ta pánev, tak to celé asi sežerůůů!!! mňááámm! :-)

Když rozžhavím teflonovou pánev (ne úplně na prudko), tak smažím lívance jen tak na sucho (bez jakéhokoliv oleje nebo tuku). Není pak potřeba chystat tunu papírových ubrousků, aby se lívance uvedly do poživatelného stavu. Prostě si je jen ozdobím marmeládou, medem, ovocem, tvarohem, sirupem... čím chci... a pak už jen čekám, až se mi lahodně rozplynou na jazýčku :-)

PS: Pokud je nestačíte sníst (což pochybuju, ale kdyby přece :), tak dejte lívance zamrazit. Až na ně zas dostanete chuť, dají se na rychlovku ohřát v topinkovači. (Tady bych děsně chtěla vložit obrázek s palcem nahoru, ale nevííím jak :-)


úterý 18. října 2016

PHP (Příliš Hororová Příhoda)

Jdu na Kurz programování v PHP. (Pozn. PHP je jeden z programovacích jazyků, který je určený přímo na tvorbu webových stránek). Tak nějak mi to přijde cool, naučit se programovat. Poté, co jsem strávila několik desítek hodin nad wordpressem (jakože systém tworby webu pro blbce bez nutnosti programování) a na netu nemám vůbec nic, doufám, že mě to někam posune!! Navíc jsem objevila kurz programování webu v PHP pro holky, takže neváhám a registruju se.

Je sobota a já ráno přicházím na určenou adresu. Je to velká kancelářská budova, bez recepce, kam se člověk dostane jen na kartičku. Místo abych zavolala organizátorce, jak se tam mám jako dostat?!? ...tak stopuju nějakého Španěla, ten mě pouští do budovy... bloudíme a pak usoudíme, že jsem špatně. Jdu tedy k vedlejšímu vchodu, tam (bohužel!) potkávám dalšího ochotného mužíčka, který mě k mé smůle opět pouští na svoji kartičku dovnitř do budovy (bože, to mi opravdu nepřijde divné, že jsem asi špatně?!?!)... pán mě posadí do výtahu, který jede opět jen na kartičku a posílá mě do 7 patra... Ha, zde není NIKDO! Žádné dveře nejdou otevřít... jaksi nemám kartičku že? Jsem tu zavřená!.. tak teprve teď zvedám telefon a volám organizátorce... kdeže je ten kurz?? samozřejmě úplně jinde! Musím se dostat z tohoto baráku. Lomcuju všema dveřma... pak si přivolám výtah... mačkám přízemí, ovšem furt nemám tu potentovanou kartičku, takže nejedu nikam... polívá mě studený pot... zvoním jak divá... dlouho... opravdu dlouho... nikdo se neozývá... ať žijí bezpečnostní opatření, co kdyby hořelo doprčic? A pak se to stane... někdo si mě přivolá, jedu do 4.patra.... a tam nějaký Ukrajinec v montérkách... ptám se, jestli jede dolů a doufám, že mě sveze do přízemí.... je úplně vyděšen, nerozumí ani slovo a zdrhá kamsi... ukazuju na něho, že může jet se mnou, pokud má kartičku a že se svezu, že já tu kartičku nemám... ne, on doslova zdrhá kamsi a křičí ... nerozúmim, nerozúmim.... okolo sebe vidím další 3 Ukrajince pracující.... snažím se vysvětlit... dolů, dveře, pryč, ven, vééén, VÉÉÉN, schodýýý prýýýčč... řvu a gestikuluju, po 5 minutách hodnotného divadelního výkonu mi jeden ukazuje kamsi... na schody... jupíííí.... jdu dolů, až přijdu ke dvěřím... za nimi jen chodba do zatáčky... je mi jasné, že jakmile se dvěře za mnou zavřou, už se zpět nedostanu, všude jsou ty čtečky karet... risknu to, dvěře se zabouchnou a já utíííííkááááám tmavou chodbou a na konci je světlo, dveře véééén uffffffff, jsem zachráněna!! Ještě jsem ani nedošla na kurz a už jsem si zažila malé ranní (hororové) dobrodružství. Su zpocená až za ušima a zpětně vůbec nechápu, proč jsem tam lezla!?!?!! OMG!!

Kurz samotný byl... no... co bych tak o něm napsala. Jako myšlenka učit holky programovat je krásná a moc ji fandím... to by ovšem lektoři nesměli být programátoři chlapi :-( No ve zkratce bych shrnula, že po celém dnu v prostředí PHP nevím a neumím NIC! Web si jistojistě radši nechám od někoho vytvořit a svoji energii tímto směřuji radši jiným směrem! :-)



sobota 15. října 2016

Pája jogínka

Po cestovatelském září jsem si konečně chvílu sedla na zadek. Pár týdnů už jsem ve Zlíně a jsem ráda, že se nehnu :-)
... co je tu nového? (kromě toho, že má střeva jsou po luštěninové bombě čístá jako líílie? :-)

- T-Mobile slavil narozeniny (20 let). Přišla mi smska, že si můžu během víkendu zadarmo aktivovat 1000MB dat. Wow, no to je bomba! Já která su eště furt na kreditu to chcu! A tak jsem nastartovaná v sobotu ráno sedám k "Můj T-mobile"... stránka nefunguje. Jasně, tak všichni teď stahujou, tak to mají přetížené... za hodinu... stránka nefunguje... odpoledne... stránka nefunguje... večer.... nefunguje.... v neděli nefunguje... a dokonce dodnes nefunguje.... Data zdarma jsem si neaktivovala, nešlo to... vivat la T-Mobile! Be Magenta, haha :-D

- Konec datlování!! Když mám teď trochu času, rozhodla jsem se naučit psát všemi 10. Na internetu je spoustu učících stránek... něco je zdarma, něco je placené... Mně se nejvíc líbilo Psaní Hravě. Napřed jsem zkusila první lekci zdarma a pak jsem si dokoupila i všechny ostatní. A tak teď ve volných chvílích střílím písmenka, chytám písmenka, sbírám písmenka, skládám písmenka... a vlastně chvílema nedělám nic jiného :-)

-Jak teď furt sedím u píčotače (ježiš to je srandovní překlep, to nemůžu opravit :-), začínají mě pobolívat záda. A tak jsem se rozhodla, že začnu zase chodit na jógu. Je toho ve Zlíně hodně, chci obejít všechny hodiny a pak si vybrat, co mě nejvíc baví.
Na první hodinu přicházím nadšená (po 2 měsících nicnedělání podotýkám!!). Prvních 10min se rozehříváme... pohoda... pak to začne... pozdrav slunci ... čaturagna.... střecha.... uštvaná-sáánááá.... střecha.... kobra... střecha... týraná-sáána... střecha... zase střecha.... pořááád střechaáá... už ji mám opravu dóóst prodýýchanou, omg!!! upadávají mi zápěstí!!! bééé... no nic dáme něco balančního... strom... hmmm... a něco na bříško... kde jsou sakra moje břišáky? okamžitě vylezte a aktivujte se!!! Hodinu dost trpím, na závěr v poloze mrtvoly skoro ani nedýchám... 3 dny se pak nemůžu hnout, do schodů chodím jako důchodce.... Namaste!

Ale to mě nemůže odradit, příští týden jdu zas!... zvlášť když to má tak příznivé účinky nejen na zádové partie :-D





úterý 11. října 2016

Podzimní očista - 4.až 9.den

Haló, haló, hlásím, že ještě žiju a že se v druhé půlce očisty už nic zvláštního nestalo :-) Normálně jsem si na to jídlo tak nějak zvykla a těch 9 dní jsem celkem poklidně přežila/prožila/si užila :-)

Tož dobré to bylo
=> nejhorší jsou první dva dny, trochu si na to zvyknout... pak už je to celkem v pohodě, když nepočítám, že chuť na sladké u mě nezmizí prostě nikdýý, bééé!!

=> švindlovala jsem jen malinko... jo, tak první den maková buchta, to byl úlet... ale pak už jsem svou závislost na sladkém zaháněla jen medem, což prý můžu... takže pohoda :-)

=> Ghí neboli přepuštěné máslo je naprosto boží, to jídlo má tak neskutečně dobrou chuť, že už nic jiného jako tuk nepoužívám!

=> Trošku jsem se bála, co se mnou udělá tolik čočky, hrachu a fazolííí každýýý dééén... ale moje tělo má luštěniny asi rádo. Trávení se mi krásně srovnalo a paradoxně pocity nadýmání a nafouknutého břicha jsou za 9 dní fuč.

=> Za odměnu přemýšlím, jestli si zítra upeču štrůdl, mrkvové šátečky, dýňové lívance nebo hraběnčin závin :-)

=> Cítím se parádně, tak jaksi odlehčeně.... pocitově bych řekla, že mám tak o 10kg méně, však sami můžete posoudit, přikládám aktuální foto... btw toho fešáka jsem potkala před barákem, tak jsme se spolu blejskli :-D.


čtvrtek 6. října 2016

Podzimní očista - 3.den

3.den
Snídaně - aby byla nějaká změna, vařím polívku zeleninovou. No po ránu dost výkon! :-)

Oběd - dneska jsem si udělala úplně božovskou hrachovou kaši!! Kdybych se tak řádně nenacpala, jistojistě bych si i přidala :-)

Recept:
250g žlutého hrachu (2 porce)
(Koupila jsem loupaný půlený, co se prý nemusí nemáčet)
Cibule, česnek
Majoránka, bobkový list, zeleninový bujón, sůl, pepř.

Hrách dám do hrnce a zaliju vodou asi 1 cm nad okraj hrachu. Přidám 1/2 zeleninového bujónu, bobkový list, rozetřu majoránku, přikryju pokličkou a vařím 30min.
Zatím vedle na pánvičce osmažím cibuli a česnek.
Když je hrách uvařený do měka, vyndám bobkový list, přidám cibuli s česnekem a rozmixuju.... pak už jen baštím a olizuju se až za ušima ;-)


středa 5. října 2016

Podzimní očista - 2.den

2. den
Ráno se vzbudím plna optimismu, že přece to po prvním dnu nevzdám, néé? Na makový koláč ze včerejška kašlu a jedu dáááál....

Snídaně - čočková polívka... do půlhodiny mám zas hlad... Sakryš dneska to musím vymyslet nějak jinak, když budu mít furt hlad, tak zas něco zbouchám!

Vyrážím do zdravé výživy, kupuju kilo hrašky a jdu smažit, to mě jistojistě zasytí.
(Btw hraška je těstíčko na smažení vyrobené z hrachu. Používá se při bezlepkové dietě a jelikož je to z luštěniny, tak to teď můžu taky, cha cháá... a hlavně je to děsná mňamka! :-).

Oběd - tak teda smažím hlívu, přikusuju brambor a nakládaný okurek... oblizuju se až za ušima a su nažraná tak, že je mi těžko až do večera... no prima, tak účel zasytit to splnilo, do večera nemám na jiné jídlo ani pomyšlení :-D

A protože su díky Ajurvédě zas o něco chytřejší, večer vyrábím připuštěné máslo (neboli Ghí), které je prý děsně boží nejen na smažení. Tak snad mi teda příště nebude tak těžko, když je to prý zdravý tuk, lepší se tráví a skvěle chutná... zatím jsem nevyzkoušela, ale řikají to třeba tady. Návodů na výrobu ghí je na jůůtubu několik a je to docela ízi-pízi :-)



úterý 4. října 2016

Podzimní očista - 1.den

Od té doby co jsem se vrátila z Ameriky, se můj zažívací systém stále nenavrátil do původní polohy, a tak vyrážím na Ajurvédskou konzultaci do Zdraví v harmonii. Mám skvělá doporučení a sama vidím na některých lidech neuvěřitelnou změnu... děsně to chci taky!

Na sezení povídám vše o svém životě, zvycích, návycík i zlozvycích :-) A dostává se mi indiviuální doporučení, co je pro moje stravování vhodné a co ne. Po 2 hodinách odcházím s dobrým pocitem, že totok bude děsně super a budu krásná a vitální a hubená a celá zalitá sluncem :-)
Prvním krokem k této změně je 9-denní očista... rýže+luštěniny+zelenina... tyto 3 potraviny upravit na libovolný způsob, ale nejíst 9 dní nic jiného. Pche... pohoda... to dám! Nejsu žádná máčka, ne?!? :-)

1.den
Snídaně - čočková polívka.. chjo sakryš, kde je moje rýžová kaše s oříškama a medem?!?... no neva...
Za schvílu mám hlad, čočkovka moc nezasytila. Neva, vydržím do oběda...
Oběd - koprovka (z kořenové zeleniny), tento recept normálně zbožňuju, ale když si ho mám dát jen s rýží, tak se mi kroutí pusa.. Nevím, proč jsem si to blbec nedala s bramorem, šak to je taky zelenina neee???
Svačina - mám hlad... tvořím zeleninové rizoto... mám hlad... jak ráda bych teď sežrala kus chleba nebo kus masa nebo kus něčeho pořádného!!
Večer když jdu kolem obchodu... koupit si něco k pití... jééééžišššš ten makový šnééék vypadááá tak božsky!! Beru ho a cpu ho ještě u pokladny.... áááách, to je úúlevááá.... Do hodiny je mi zle, chcu se na celou očistu vyklašlat, a tak jdu radši spat :-D